O Selecti – Poetika tradicije, strasti i avanture

U vinariji Selecta svaka boca je poglavlje u priči koja se odvija kroz generacije. Kulise naše priče su beskrajni vinogradi okupani suncem, gde košava miluje svaki grozd i tamni podrumi, gde vino dozreva duboko ispod zemlje. Protagonisti naše priče su članovi porodice poznate po svojoj upornosti, veštini pravljenja vina i nepokolebljivom stremljenju ka izvrsnosti. Poenta naše priče je trag u večnosti, naš doprinos ulepšavanju života onih čije se priče ukrste sa našom.

Priča o vinariji Selecta nije samo priča o grožđu i pravljenju vina. Ovo je i priča o rukama koje neguju čokote vinove loze, smehu koji odjekuje kroz vinograde i snovima koji se pretaču u stvarnost. Sa korenima duboko utisnutim u tle tradicije, mi smo više od vinarije – mi smo čuvari nasleđa.

U našoj porodičnoj vinariji venčavamo tradiciju sa inovacijama. Naše ruke dodiruju grozdove s puno poštovanja prema precima, a umovi postavljaju temelje budućnosti za naše naslednike.

Hronike Selecte – priča građena generacijama

Davne 1989. godine, dok je vetar promene počinjao da transformiše svet, mali porodični podrum bračnog para Stojšić obrao je prvi rod iz svog vinograda. Vođeni silnom željom da rade ono što zaista vole i da u plodovima tog rada i te ljubavi uživaju i drugi, otisnuli su se i vinarsku avanturu. Tri decenije kasnije, njihovi sinovi polako preuzimaju svoj deo rukovođenja modernom, bogato opremljenom vinarijom sa zavidnim sortimentom.

Prvi zasad vinograda bio je skroman – 2,5 hektara, uglavnom pod sortom rajnski rizling. Grožđe je prerađivano u starim, drvenim, nemačkim muljačama, a vino je u tom periodu flaširano i zatvarano krunskim metalnim zatvaračima.

Danas se posed proširio na 22,5 hektara, gde se gaji 7 sorti uglavnom uvezenih iz Italije. Savremena mehanizacija i prostorno planiranje vinograda, zajedno sa plodnim tlom i idealnom klimom, doprinose vrhunskom kvalitetu grožđa – ključnom prvom koraku na putu ka izradi izuzetnih vina.

Od nemačkog podruma starog 130 godina u kome je sve počelo, danas je ostao svojevrsni muzej vinarstva. Vino odležava u tri podruma, od kojih je jedan barik, a zatim se puni u 120.000 boca godišnje.

Susreti u Selecti – put do prijateljstva

Ljubav prema vinu podrazumeva i ljubav prema društvu i druženju. Od prvih dana vrata vinarije bila su otvorena za sve ljubitelje vina, prijatelje, komšije… Mnoga prijateljstva nastala su baš u ovom dvorištu, mnogi poslovi sklopljeni su u ovoj vinskoj sali. 

Vinarija je omiljena destinacija poklonika vinskog turizma. Uz osam vrsta vina, ambijent stare nemačke kuće idealna je scenografija kulturnih, poslovnih i privatnih događaja, promocija i proslava. Ugođaj upotpunjuju delikatesi tradicionalne banatske kuhinje, od lovačkog gulaša do štrudle s makom. Za sve koje hedonizam iscrpi, kao i za begunce iz svakodnevice uvek su spremni šarmantni i udobni apartmani.